Roei

Kies uw tochtnaam
Kies uw provincie

Zoek een roeitocht

NIEUWS

Roei!

Lees Roei! Het blad voor alle roeiers

Tips en Trucs

Alles wat je wil en moet weten als je toertochten zelf organiseert of meevaart! Verenigingen hebben veel tips en informatie voor roeiers, hier een kleine selectie van 'the best of'. Van blaren en teamgeest tot het vollopen van je boot.

Maar er is vast meer, zelf nog tips?  

Gewoon Handig 

 • Download hier elke Toer!route (gpx) op afstandmeten.nl. Alle Toer!routes tijdens je tocht te bekijken én je eigen positie via GPS te checken. Denk aan een externe accu, want deze apps kosten veel stroom.
 • Altijd traceerbaar voor het thuisfront -zolang je gps verbinding hebt- Endomondo, Glympse of Locatoweb. Hiermee kan het thuisfront je Real Time volgen of ploegen elkaar.
  Met Locatoweb kan iedereen je zien en kan je real time foto's laten zien, maar heeft geen automatische pauze.
  Endomono heeft dat wel en vertraagde start als optie, handig voor marathonroeiers. 

  Meestal zijn met deze apps de gevaren routes later als gpx te downloaden en weer te gebruiken voor andere apps.

 • Afstandmeten App hier te downloaden: android Android iphone iPhone of zet het gpx file in je eigen navigatieapp, bv www.viewranger.com.

 • Gewoon leuk gebruik Runkeeper als Rowkeeper en zet hem aan tijdens tochten. Accuvreter, dus wel alles uitzetten en iemand anders z'n telefoon om te bellen gebruiken.

 • Wie betaalt wat: Voor als je met en groter gezelschap gaat en van alles moet afrekenen. Een app die bijhoudt wie wat betaald heeft en je als penningmeester heel veel gereken bespaart www.wiebetaaltwat.nl

Voor dummies 

Roeivereniging VADA heeft een uitstekende basis Handleiding toerroeien VADA.pdf.

Het gaat niet alleen over boten en organisatie, maar ook over de eisen die je aan een ploeg moet stellen. Vooral bij tochten die iets meer van een bemanning vergen, is dit een must om te lezen voordat je op pad gaat.

In bijlage A een overzicht van tochten, ter inspiratie.

 

Voor gevorderden

'Hoe zorg je dat je boot niet volloopt'?          Met dank aan Stijn de Vrede

Marathonroeien

De Koninklijke Dortsche Roei-en Zeilvereniging geeft een goede samenvatting van wat marathonroeien inhoudt:

kdrzv.nl/Marathontochten.pdf

 

Roeivereniging de Zwolse geeft antwoorden op praktische zaken als 'wanneer en hoe te wisselen', 'voetenbord afstelling', 'wat te eten' etc.

Er zijn verschillende manieren van wisselen. Marathonroeiers wisselen meestal zo: de te wisselen roeier slipt riemen aan beide boorden. De rest houdt veilig boord. De roeier loopt over de boorden naar de stuurplek waar de stuur ruimte maakt. Het spreekt voor zich dat de roeiers zich klein maken zodat de te wisselen roeier(s) over hen heen kan. De stuur kruipt over de roeier(die zich ook klein maakt in de stuurstoel of -kuip) heen en gaat naar de vrij gekomen roeiplek. Zodra de roeier zit pakt ie de riemen, evt. stellen en weer door...!

Meer info op: zrzv.nl/marathonroeien/praktische-zaken

 

Rv Alphen heeft een goede handleiding marathonroeien voor hun jaarlijkse Groene Hartmarathon. 

Roeien op stromend water  

 Roeien en gevaarlijke situaties met beroepsvaart,  Maas Roermond       

Roeien op snelstromende rivieren is een verhaal apart. Als jouw roeigebied uit meren of vaarten bestaat, is het verstandig om hiermee te oefenen voordat je een tocht op grote rivieren gaat doen.

RV Nautilus organiseert met enige regelmaat cursussen voor Roeien op Stromend water.

 

Tochten in het buitenland

Hier kunnen we nog veel tips gebruiken!!  

Botenwagen

Soms heb je vervoer nodig voor je wherry of C-boot, bv naar de VogaLonga.

Veel verenigingen hebben een botenwagen (botenwagens 2015 lijst KRNB).

Tevens zijn er commerciële vervoerders, deze zijn via wat gegoogel wel te vinden

Voorkomen problemen en blessures

Onderkoeling, een reëel gevaar voor tochtenroeiers. Rillen? Dan ben je al in fase 2. Vooral de stuurman kan snel onderkoeld raken, verward worden en verkeerde beslissingen nemen. Lees hier hoe je het herkent en voorkomt.

In het tweede stadium van onderkoeling gaat het lichaam rillen en treedt er soms agitatie op. Wanneer iemand opgewonden of rusteloos is, spreekt men van agitatie.

Pijnlijke billen, blaren en rugpijn. Intensief toer-en marathonroeien kan ook leiden tot blessures. Nico van Ravesteyn van RvRijnland over roeiblessures, oorzaken en remedies

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://toertochten-marathon-roeien.nl/content/inventarisatie